Η γήρανση είναι σίγουρα μια περίοδος πρόκλησης. Πολλοί ηλικιωμένοι θα αναπτύξουν ασθένειες, που ενδέχεται να απειλήσουν την ανεξαρτησία τους και την ποιότητα ζωής τους. Παρ’ όλα αυτά, το να δούμε τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας ως άτομα με μελαγχολία είναι ένα τεράστιο λάθος.Ακόμα και στις περιπτώσεις όπου υπάρχει ασθένεια, αυτό δεν οδηγεί αυτομάτως στην ανάπτυξη κατάθλιψης και απώλειας της αυτονομίας. Για πολλούς ανθρώπους, μια προσαρμογή στη μείωση της φυσικής τους ικανότητας μπορεί να λάβει χώρα σε πολλές δεκαετίες.
Ταυτόχρονα, τα γεγονότα ζωής ενός ατόμου μπορεί να δημιουργήσουν σοβαρά θέματα, κλινική ψυχιατρική διαταραχή, συνήθως αντιδραστική κατάθλιψη, οικογενειακές δυσκολίες, προβλήματα στην κοινωνική και επαγγελματική ζωή, προκλήσεις και ανάγκη για λήψη αποφάσεων σε όλο το ηλικιακό φάσμα.Για αυτό δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σε όλα τα στάδια της ζωής αντιμετωπίζουμε προκλήσεις που ίσως πρέπει να ξεπεραστούν.
Όταν, όμως, άτομα τρίτης ηλικίας αντιμετωπίζουν κατάθλιψη τότε τί θα πρέπει να γίνει; Ο υπερήλικας θα πρέπει να αφεθεί στα συμπτώματά του, να πάρει φάρμακα, να ακολουθήσει ψυχολογική θεραπευτική διαδικασία; Είναι δυνατόν τα άτομα τρίτης ηλικίας να μπουν σε μια τέτοια διαδικασία θεραπείας, μήπως οι άλλοι θα τους κοροϊδέψουν, μήπως δεν έχουν το μυαλό για να πραγματοποιήσουν κάτι τέτοιο;
Το Γνωσιακό-Συμπεριφοριστικό μοντέλο θεραπείας είναι μια συνήθης διαδικασία με θετικά θεραπευτικά αποτελέσματα,σύμφωνα με πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα παγκοσμίως, για πολλές ψυχιατρικές διαταραχές, ανακούφιση από χρόνιο πόνο, προβλήματα στις σχέσεις, καθώς και προβλήματα ατόμων της τρίτης ηλικίας.
Όλα αυτά και πολλά άλλα θα συζητήσουμε στη συγκεκριμένη παρουσίαση, η οποία θα αποτελέσει τροφή για προβληματισμό και θα δώσει απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα
ΔΗΛΩΣΤΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΕΔΩ
Σπούδασε Νοσηλευτική στα ΤΕΙ Αθήνας και στη συνέχεια Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Πραγματοποίησε διετείς Μεταπτυχιακές σπουδές στην Κοινωνική Ψυχιατρική-Παιδοψυχιατρική στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και είναι Δρ. στον Τομέα Κοινωνικής Ιατρικής, Ψυχιατρικής και Νευρολογίαςτης Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Έχει διδάξει σε εκπαιδευτικά προγράμματα του Υπουργείου Υγείας, σε Προγράμματα Συμβουλευτικής, Γνωσιακής-Συμπεριφοριστικής Θεραπείας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, σε Νοσηλευτικές Σχολές, στην Εταιρία Προστασίας Σπαστικών, σε ΚΕΚ και ΙΕΚ σε θέματα Ψυχολογίας, Επικοινωνίας, Ψυχολογίας Υγείας, Νευροψυχολογίας και Νοσηλευτικής, καθώς και σε Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Κλινικής Ψυχολογίας. Είναι διδάσκουσα στο προπτυχιακό Πρόγραμμα Ψυχολογίας και στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα CBT στο AegeanCollege, στο οποίο έχει και τηνΑκαδημαϊκή ευθύνη.
Έχει περί τις 44 δημοσιεύσεις σε περιληπτική μορφή σε ξένα περιοδικά, 1 δημοσίευση σε πλήρη μορφή σε ξένο περιοδικό και περί τις 125 ομιλίες σε διεθνή, παγκόσμια, ευρωπαϊκά και ελληνικά συνέδρια, ενώ έχει συμμετάσχει σε πάρα πολλές ημερίδες, σεμινάρια και συνέδρια.
Είναι μέλος σε διάφορες επιτροπές,όπως του 12ου Τομέα Ψυχικής Υγείας Ν. Αττικής, της Επιτροπής Επιλογής θέσεων Επιστημονικού Προσωπικού στο ΨΝΑ, της Α Τομεακής Επιτροπής Ψυχικής Υγείας του Υπουργείου Υγείας, ταμειακώς ενήμερο μέλος στον Πανελλήνιο Ψυχολογικό Σύλλογο και της Ελληνικής Εταιρίας Θεραπείας της Συμπεριφοράς.
Είναι πιστοποιημένη από την EABCT στην Γνωσιακή-Συμπεριφοριστική Θεραπεία, πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια ενηλίκων, πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια Στελεχών Συνοδευτικών Υποστηρικτικών Υπηρεσιών και Στέλεχος ΣΥΥ από τον ΕΟΠΠΕΠ.
Email:[email protected]
Ερευνητικά ενδιαφέροντα:CBT και κλινικές ψυχιατρικές διαταραχές, Ψυχιατρική και Ψυχοπαθολογία, Ιστορία της Ιατρικής,Ψυχολογία της Συμπεριφοράς.